Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 6.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 6.

När vi korsar floden Marga marga förvånas vi över att den ser ut som en parkeringsplats med en rännil bredvid. I Vergaratorget lyssnar vi på historien om familjen som gett platsen sitt namn och om Quinta Vergara-festivalen som hålls på det som var deras mark. När vi skall lämna avenyna Espana Viana ser vi tre personer som kvickt putsar bilarnas vindrutor.

Agua Santa tar oss upp på en kulle och från den skulle man se en dal om det inte var så mycket dimma i vägen. Sikten blir bättre när vi är vid Chiles första tv-station från 1954. Eftersom stationens sändare stör bussens mikrofon kommer vi under radiotystnad tillbaka in i Valparaiso. Under tiden konstaterar vi att Rodrigues bara har en rak och fin strykrand på skjortan idag. Igår hade han två. Det är hans fru som trollar fram dessa.

Klockan 15.44 tar vi rast vid väg 68 mot Santiago och kort efter den ser vi skyltar före broar och de leder till först Podahuel och sedan Mapoche. Ett flygplan märkt LATAM är på väg att landa rakt framför oss. På var sida om vägen har vi bruna berg med låga växter.

Vid avfart 33 mot Los Maindes upptäcks att passageraren bakom Mikael lyssnat flitigt när guiderna konfererat om de närmaste dagarna. Maria retas lite och säger att alla offentliga föredrag går via mikrofonen.

När vi nått skylten ”km 18” står trafiken nästan helt stilla. Det leder till att vi får lära oss att trafikstockning kallas för ”taco” och att mapucheindianernas språk kallas ”Mapudungun”. Det saknar ett skriftspråk.

Klockan 17.40 är vi tillbaka i hotellet. Via reseledaren bestämmer vi tid för en träff i baren för att dricka pisco sour. Vi har ju kuponger till det och drycken får duga som välkomstdrink. Innan dess går några och handlar och några upp till badbassängen på taket. Där uppe är det trådlösa nätverket tillräckligt starkt för att det skall gå att ringa gratis hem till Sverige. Solen skiner och vyn från taket är mot det högsta tornet i Sydamerika. Bakom det syns bergen. Efter drinken äter några middag på torget vid Orrego Luco och några vandrar ända till Loom i Bellavistaområdet.

I morgon blir det en aning sovmorgon. Vi skall inte lämna hotellet förrän klockan 9. Förmodligen har vi då kvar skylten i bussen med ”Välkommen till Påskön”.

Fortsättningen finns här: Dag 4. Santiago: Vingårdar.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.