Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 4.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 4.

Maria pekar ut hus som byggts i lutande kurvor på sluttningar och hur sidorna därför blir olika höga. På gatan Alvaro Resa roar en målning oss eftersom vi först inte märkte att buskarna som tittar ut ur muren lever. Där vi svänger vänster nedför kullerstenarna sitter en skylt som säger att gamla gatan Almendro Pasaje 4 varit här. Ganska många bilar gör som vi och följer Urriola nedåt. Tittar vi uppåt mot husen på vår vänstra sida ser vi den spektakulära lilla terassen som Hotel Da Vinci har.

Temperaturen är bekväm när vi lirkar oss förbi en gitarrist som tar upp en stor del av trottoaren utanför Scotia bank på gatn Prat. Han spelar högt.

Klockan är 12.26 när vi tagit plats igen i bussen. Nästan direkt passerar vi kontoret för tidningen El Mercurio de Valparaiso som grundades 1827 och därför är världens äldsta kontinuerligt utgivna tidning på spanska. Husen runtomkring är också från 1800-talet och här skall nattlivet vara aktivt. Vi åker i riktning mot Vina del Mar.

På gatumarknaden El Cardonal är det ett myller av människor och många färger. Bussen stannar för rött ljus och vi får stora öppnade pumpor utanför fönstret. Framför oss korsar en yngre man vägen med vattenmeloner på axlarna. Hans kompis bär en låda med tomater. Snett över gatan står ett gult hus utan tak men med mycket graffiti. Här i Chile skall det finnas 23 olika sorters majs.

Avenyn Portales ringlar sig uppför en kulle och förbi hissen Ascensor Baron från 1909. Efter den kommer en vacker vy över bukten och bort mot den del av Valparaiso vi just kom från. Till höger om oss reser sig en bergssida som vi följer tillbaka ned mot dalen och ut mot vattnet. Innan vi kommer fram får vi en aktiv industri till höger och ett tegelhus utan tak till vänster. Från industrin släpper vi fram en betongbil. Egentligen skall vi åka rakt fram vid en Shell-mack men vi måste vända eftersom vägen spärrats av. På väg tillbaka mot hissen ser vi de typiska sopkorgarna som finns överallt i Sydamerika. De står på en pinne och är gjorda av ihopsvetsade stålstänger.

Fortsättningen finns här: Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 5.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.