Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 3.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 3.

Medan vi rör oss ned till avenyn Brazil berättar guiderna om tidiga frivilliga brandkårer, tåget som fortfarande går till grannstaden Vinas del Mar och palmerna som var en gåva från Brasilien samt huset från 1881 som klarade tsunamin som kom 1906 och att graffiti är vanligt här. Bland butikerna ser vi att Mr Drunk säljer alkoholhaltiga drycker.

Hissen Artilleria från 1893 drevs ursprungligen med kol och ånga och vid dess nedre station vänder vi. Där står tullens röda hus. Vi fortsätter på kullersten och ser stadens äldsta kyrka. Där vi nu åker var det tidigare vatten. Rodrigues kör ett varv runt torget Soto Mayores och vi får en snabb genomgång av husen runt det innan vi stiger av. Klockan är 10.47. Vi fotograferar och uppmanas att inte bli nyfikna på marknaden framför oss.

Det är trevligt att röra lite på benen och efter några få meter är vi framme vid hissen Peral. Den är ett historiskt monument och det står att den är från 1902. Himlen är grå och vi hör fåglar som kraxar. Ute i viken finns krigsbåtar. En svart och röd helikopter kör fram och tillbaka över viken och på andra sidan den ser vi Vina del Mar. När guiderna försöker att prata sätter någon igång en högt brummande maskin. Vi lyckas ändå uttyda att det röda låga huset mittemot vår avsats var ett av 14 spanska fort och att det nu är en bra plats för att skjuta upp nyårsfyrverkerier från. Bredvid ser vi lerhus med rostig plåt på och närmare oss något så ovanligt som ett modulhus i trä som tillverkats i London. Nere vid kajen och några hundra meter till vänster köar lastbilar för att komma igenom en fyrkantig båge och kontrollanterna där.

Museet Barburissa är som ett konstverk och en kompressor sätts igång samtidigt som vi får veta att den som låtit bygga huset blev rik på kopparhantering. Några hundar ackompanjerar kompressorn och vi går vidare mot ett torg och höger upp längs Monte Alegra. Det är visst så att alla som pratar dålig spanska kallas ”gringos” och det här är ”gringo-kullen”.

Astorecapalatset är till vänster och ett lerhus täckt med gulmålad korrugerad plåt till höger när vi följer kullerstensgatan uppåt. Vi stannar och pratar om gatuhundar och balkongerna på den vita delen av palatset som nu fungerar som hotell. En sopbil backar nästan över oss och vi rundar det fina vandrarhemmet Voyage som är täckt med graffiti signerad av Mr Papillon.

Fortsättningen finns här: Dag 3. Santiago – Valparaiso – Viña del mar. Del 4.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.