Dag 2. Santiago: Stadsrundtur. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 2. Santiago: Stadsrundtur. Del 2.

Klockan 15.23 är det dags att stiga ur bussen utanför det vita 1700-talshuset som skulle bli stadshus. Berättelserna handlar om husen runt torget och hur den ursprungliga Mapuchebefolkningen motades bort i samband med att staden började byggas år 1541. Att hästen med den bepansrade ryttaren var skrämmande förklaras bland annat av att det inte fanns hästar här före europeernas ankomst. I översättningarna lägger Mikael till jämförelser med andra latinamerikanska länder och hur spanjorerna byggde sina städer.

Katedralen är stängd men på dess fasad ser vi en stor banderoll med påven på . När vi går över torget mot kyrkan passerar vi en grönvit polisbuss märkt ”Carabineri”. Det är soligt och varmt. Katedralen har tre dörrar men vi ser en fjärde längst till vänster och får veta att den leder till en annan kyrka. Utanför den har gatukonstnärer klätt ut sig till olika figurer och de flesta är från filmer. Den första kyrkan som byggdes här revs av Mapucheindianer och nu är det bygge nummer fem vi ser.

Strax innan vi börjar gå till bussen pratar vi om hur fattiga personer från bland annat Peru tidigare samlats runt katedralen men att det ändrats vilka som är fattigast. Längs vägen byggs en tunnelbanestation och där har arbetarna satt upp handskrivna skyltar. Mikael översätter dem till ”vi har inga arbeten” och berättar lite mer om arbetsmarknaden i Chile.

Vid Konstitutionstorget ser vi fler carabineris men här är de klädda i vitt i stället för i den vanliga gröna färgen. Färgen visar att de arbetar för presidenten som har sin arbetsplats i det stora vita huset där Allende dog under militärkuppen 1973. Utanför finns ett halvcirkelformat torg för vaktombyten och en staty som hedrar President Allende. Vakten bredvid oss har en bultsax för att kunna klippa loss fastkedjade demonstranter men idag är det inga sådana här. Någon meter senare skojar Maria med en carabineri om att hon saknar hundarna de brukar ha och den skämtsamme polisen svarar med att han kan gläfsa lite.

En ramp av fyrkantiga klinker och med en vägg där vatten faller porlande ned längs ojämnt kakel leder ned till det underjordiska kulturcentret La Moneda och där nere ser vi hantverk från olika regioner (Fundacion Artesanias de Chile). Ovanför och något senare gör den stora chilenska jubileumsflaggan oss sällskap när vi väntar på att Rodriguez skall komma med bussen. Under tiden lär vi oss att Chiles 665 stadshus alla har något som har med O´Higgins att göra.

Fortsättningen finns här: Dag 2. Santiago: Stadsrundtur. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Chile och Påskön.