Dag 18. Chobe – Victoria Falls, Zimbabwe: Victoriafallen. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 18. Chobe – Victoria Falls, Zimbabwe: Victoriafallen. Del 2.

En av oss håller på att bli debiterat två gånger av passkontrollanten och tror sig också ha sett hur en lokalguide gav extra pengar till en passkontrollant som stoppade allt direkt i bakfickan. Vi avslutar med att klockan 10.48 besöka toaletterna som ligger utanför ett staket. På tillbakavägen fångas Mikael, som går först, av en vakt klädd i en svart cowboy-hatt. Han frågar om gruppen och vill se våra pass. Lagom till att det börjar lugna ned sig upptäcker George turbulensen och kommer till undsättning. På någon sekund verkar vakten och vår chaufför bli bästa vänner och tio minuter senare passerar vi den svart-vita bommen med glada vinkningar till och från vakten.

Nu har vi hamnat på en väg som bara nästan är spikrak. Den är inte lika platt som många av våra tidigare vägar var utan har höjdskillnader och mjuka kurvor. På vägbanan ser vi en överkörd Svart mamba (Dendroaspis polylepis). De är gråa och vanliga här. Längs vägen växer ett högt, ljust och brunt gräs. Bortom det finns träd och skog. Kullarna ger oss ibland fina vyer över skogen och den sand vi ser är röd.

En bonde klipper gräset längs vägen med en maskin och är nästan färdig när vi passerar. Klockan 11.50 kommer vi till ett ställe med många lastbilar. Av någon anledning är de flesta av dem blå. George svänger in bakom staketet vid lastbilen där några män sitter vid ett gasolkök inne i förvaringsutrymmet och äter och pratar. Här måste vi betala en vägavgift. I samband med att vi åker vidare får vi veta att många av dessa lastbilar fraktar koppar som skall till hamnar i Namibia. Vår chaufför svänger vänster och i kurvan ser vi att det är två kilometer till staden Victoria Falls. Utanför passagerarsidan finns babianer i en park och nu är det gula trädet som vi inte lyckades identifiera i Namibia tillbaka. Vi misstänker att det är inplanterat eftersom det växer så symmetriskt innan vi korsar järnvägen.

Klockan 12.02 är vi ur bussen igen. Nu står vi utanför Elephant Walk Shopping Village & Artist Village. Här spelas det glad musik och mittemot ser vi flera som täckt marken med konstverk som ofta görs av återvunnet material. De flesta av oss äter inne i konstcentret men Mikael har fått syn på Victoria Falls Brewing Company och deras restaurang The River, så han går dit. Det är huset bredvid där vi äter och innan det ganska stora hotellet N1. Efter ett par timmar går vi till reseledaren och får veta att bryggeriets restaurang har slut på de flesta av de ganska få rätterna de har på menyn. I lokalen spelas hög bluesbaserad musik och Mikael har blivit kompis med en kypare som heter Nathan. George parkerar ”monstret” utanför The River och klockan 14.00 är vi på väg mot hotellet. Vi pratar om våra middagsplaner och hur vi behöver klä oss eftersom det blir vår avskedsmåltid.

Fortsättningen finns här: Dag 18. Chobe – Victoria Falls, Zimbabwe: Victoriafallen. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.