Dag 17. Chobe: Gamedrive och båtutflykt. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 17. Chobe: Gamedrive och båtutflykt. Del 2.

En stor flock av impala får oss att fundera över att alla utom en av de vuxna är honor. Kvinnorna i bilen tycker att han då verkar ha det bekvämt men får som svar att det är mycket arbete med att försvara en så stor flock mot yttre fiender, konkurrenter och trätande honor.

Chaufförerna åker snart ut till en plats vid floden där vi kan kliva av och besöka en av de få toaletterna på området. En bil med säkerhetsvakter och reklam för arbetsgivaren tryckt på sidan kommer mot oss och vi får veta att den har med lodgen i parken att göra.

Tillbaka i jeepen hittar vi nästan direkt en flock bufflar. Eftersom alla är hannar får vi en föreläsning om hur man ser om en buffel är en hona eller hane. När hannarna blir gamla lämnar de flocken men honorna stannar där livet ut.

Vår nästa upptäckt är en ung Gycklarörn (Terathopius ecaudatus) och sedan en giraff, men plötsligt stannar chauffören och kliver ur jeepen. Det visar sig att han har hittat en mobiltelefon och efter några samtal mellan chaufförerna och en kort men snabb rush med bilen hittar den sin ägarinna.

Nu stannar vi nära två par impalahanar. Vi hoppas att de skall börja stångas men de gnabbas bara lite. Vi byter position och hoppas på bra bilder men inget händer. Lite längre fram finns två till hannar och de börjar heller inte bråka, så vi ger upp. Nu är vi tillbaka vid den blodiga impala-skallen och från den fortsätter vi till en fin utsikt över floden. Det är som ett annat landskap idag för färgerna är helt annorlunda mot när vi var här igår.

Vi pratar om att träden här dör av ålder eller av elefanters hantering av dem. Samtidigt tittar vi på en stor flock bufflar som hittat ett lerhål. Buskarna bredvid den torra lervägen är upp till manshöga och när vi kommer runt en kurva ser vi något vi hoppats på – fyra stycken Sydliga hornkorpar (Bucorvus leadbeateri). En Schabrakschakal (Black-backed jackal, Canis mesomelas) och några Vanliga impala går lugnt bredvid dem. Det är ett bra läge för att få fina bilder på schakalen och fåglarna.

Guiden kör ned i en sänka och när vi är på väg uppför nästa slänt får vi en bra vy över en flock Burchellzebror (Equus quagga burchellii) som betar. De är en underart till stäppzebrorna vi sett tidigare. Vid krönet finns en avspärrning till höger om oss där ett ras orsakat en stor skreva. Den löper ned genom skogen som nu är i sänkan mellan vårt krön och där zebrorna betar.

Klockan 09.22 är vi i Seduduentrén och en kvart senare kliver vi ur jeeparna utanför hotellets reception. Här äter vi frukost och vilar lite.

Fortsättningen finns här: Dag 17. Chobe: Gamedrive och båtutflykt. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.