Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 5.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 5.

Nu sitter vi och tittar in i en buske där en buffel går och betar med baken mot oss. Något djur har bitit honom i testiklarna som fått kraftiga skador. Jack säger att sådana skador lockar till sig lejon och hyenor. Vi ryser när vi ser dem. I en trädtopp sitter en Savannörn (Aquila rapax).

Efter fler krokodiler, flodhästar och en mindre flock drickande elefanter ser vi färska spår av lejon. Vi stannar och funderar. Lejonet har gått in i buskaget snett bakom oss till vänster. Ganska nära det har en Skuggstork byggt sitt stora bo. Vi kör sakta framåt och letar efter fler lejon. Chauffören säger att när ett passerat brukar det ofta komma ett till och att det andra då borde komma från höger. Plötsligt börjar Jack snabbt vilja åka bakåt. Han rattar och växlar och vrider ännu mer på ratten. Klockan har hunnit bli 17.30 när en ung lejonhona lugnt går över vägen nära de första spåren. Vi får inte den bästa platsen och kämpar med att försöka fotografera det muskulösa djuret.

I en sänka en kort sträcka från där lejonen gick har flera jeepar stannat för att titta på en stor babianflock som är på väg mot floden. När vi väl kommer förbi den och upp mot ett ställe där det är en vid vy över ett grönt område ser vi en giraff som står helt stilla och stirrar mot ett buskage. Vi tycker att den verkar vara nervös och letar därför själva med kikare i buskarna. Till sist är det en av oss som får syn på en leopard. Den ser inte ut att vara trygg av giraffens blick. Andra bilar kommer och tittar efter rovdjuret men lyckas inte se det. Vi pratar med svenskarna vi inte träffat tidigare men som är i de andra jeeparna och försöker att hjälpa dem att hitta leoparden. Det misslyckas men vi är nöjda.

Den långa prickiga Angolanska giraffen (Giraffa giraffa angolensis) vänder sig och börjar sakta gå från leoparden som följer efter men utan att verka vilja attackera. När vi vänder har det bara gått 37 minuter sedan vi såg lejonhonan och nu måste vi kvicka oss till utgången innan parken stänger. Jack väljer en annan väg ut än den vi kom på och åker sedan nästan direkt vidare mot hotellet. Vi ger honom dricks och går till våra rum och nästan direkt vidare till middagen.

På middagen märks det att vi är slitna. Flera av oss är en lättretade men vi lyckas ändå vara någorlunda snälla mot oss själva och omgivningen. Mikael pratar om morgondagens safari och båtresan vi skall göra då.

Fortsättningen finns här: Dag 17. Chobe: Gamedrive och båtutflykt.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.