Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 4.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 4.

Drycker anländer men vi märker inget mer från köket. Sedan kommer några rätter och en mindre del av vår grupp är väldigt ivrig att få en av dem. När de flesta ätit upp får Mikael sin portion. Då har både han och George varit i köket flera gånger. Maten han får är mycket varm och något annat än vad reseledaren beställt men eftersom den egentliga beställningen hamnat hos en av våra hungrigare deltagare får Mikael kvickt äta tillräckligt av det som serverades för att stilla hungern och sedan springa iväg. Resten måste lämnas. Medan Mikael väntade och vi åt har han ordnat med matematiken för hur mycket vi behöver betala. Det är en komplicerad historia eftersom vi saknar lokal valuta och för att flera av oss vill använda kombinationer av betalningsvägar som är ovanliga för trakten. Någon brist på förslag har vi alltså inte och inget av dem går ut på att vi skall behöva diska. Växelkurser och valutor som vill bli beaktade fanns med från början men några av oss vill ändå ge sig in i en debatt om olika valutors kurser och vilken kombination som är mest fördelaktig. För att få ordning har betalningen räknats ut i en valuta och debiterats våra rum för hantering när vi funnit oss till rätta. Klockan 15.49 lämnar vi restaurangen. Det är långt efter när vi hade velat åka.

I receptionen väntar två jeepar. Jack kör en av dem och Rocky den andra. Det fläktar friskt när vi åker med dem därifrån mot entrén Sedutu i Chobe National Park och där är vi klockan 16.10. I beskrivningen av området hör vi att Botswana blev självständigt 1966 och att den 11.70 km2 stora parken grundades 1967. Det finns inget staket runt Chobe och man har flyttat bort noshörningarna som fanns här eftersom tjuvskyttar annars utrotat dem.

Vid en vacker vy över Chobe och gränsfloden Zambesi pratar vi om floder, att floderna byter namn, länder och att vattenståndet är mycket högt nu. Moln täcker nästan hela himlen och vi tar många bilder av vattenvägarna. På dem ser vi utflyktsbåtar.

Bilvägen är omväxlande av grus och lera när vi åker vidare nedför en backe. Till vänster om oss uppe på land får vi syn på elefanter, en vacker Lilabröstad blåkråka (Coracias caudatus) och ut mot floden i ett träd ser vi en Skrikhavsörn (Haliaeetus vocifer) som äter av ett byte den fångat. Den är vacker med sitt vita huvud.

Nere vid vattnet hittar vi efter viss möda en liten krokodil. Där finns även Nilgäss (Alopochen aegyptiaca), Större kudu (Tragelaphus strepsiceros) med Rödnäbbade oxhackare (Buphagus erythrorhynchus) på ryggen och några Impala (Aepyceros melampus). De senare äter mineraler från marken. Vi ser också utflyktsbåtar i floden och hägrar i luften. I en annan jeep som möter oss sitter en grupp resenärer och fotograferar med sina surfplattor. De borde ha svårt att få bra bilder på flodhästen vi ser en bit ute i vattnet och på Hjälmpärlhönsen på marken men de kämpar på.

Fortsättningen finns här: Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 5.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.