Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 2.

På savannen ser vi att träd nu verkar stå mitt i en grund sjö och vid en Shell-mack har polisen satt upp ännu en kontroll. Följer vi den här vägen är det 25 kilometer kvar till Ngoma. Till vänster om oss har kött hängts upp till försäljning och kor kommer mot vägen för att korsa den. Lite drygt en timme efter avfärd är vi vid Ngoma Craft och gränsen. Här ser vi två vita limousiner och de behöver båda renoveras. Den ena har stora skador i skyddshöljet på taket. Det kan tänkas att de importerats från Storbritannien till Botswana för att renoveras och sedan användas i Namibia där det är förbjudet med direktimport av sådana bilar. George tror att fordonen kan bli riktigt stiliga när de renoverats och vi ser mest att de nu är väldigt slitna.

När vi är igenom viseringen försöker vi kvicka oss före en buss märkt Sunshine men misslyckas. Både de och vi åker ut på bron Goma bridge vid floden Chobe. Högt vattenstånd får flodområdet att se ut som en sjö och på bron finns rastställen av blå och vit betong. På andra sidan förklarar guiderna att försänkningen bredvid oss i nästa kontrollstation användes för att motverka spridning av mul – och klövsjukan.

I nästa passkontroll hamnar Mikael först i kön. Det har visat sig att Sunshine-bussen är full av tyskar och att de skall genomgå samma procedur som vi men att de bor i ett annat hotell. Vart varje person bor måste registreras och det kan göras i klump. Våra guider argumenterar därför för att först stämpla in alla som skall till vår lodge eftersom Mikael står längst fram och sedan gå igenom alla som skall till tyskarnas bostad. Kvinnan som kontrollerar passen verkar inte förstå förslaget och det skapar en viss oreda. Efter ett tag kommer en tysk kvinna på samma idé för pass-stämplingen som våra guider föreslog. Hon är klädd i blått och säger direkt till de utspridda tyskarna att tränga sig före i kön. En av de tyska männen förvärrar situationen. Den lokale kvinnan som stämplar passen är inte med på noterna. Vår reseledare står utanför kontoret när situationen eskalerar men George är inne och tar av bästa förmåga tag i situationen. Han gör det mycket bra. Mikael ber samtidigt några tyskar att lugna ned sig och går sedan in i huset men där har vår chaufför tillräcklig kontroll på utvecklingen. Det blir sakta lugnare och den blåklädda kvinnan flyttas ut. På väggen i det lilla rummet där vi köar hänger en vit box som skall innehålla gratis kondomer men den är tom.

Fortsättningen finns här: Dag 16. Kwando – Lizauli – Chobe, Botswana; Gamedrive. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.