Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 6.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 6.

Snart bär det av åt vänster in på en bred väg av sand. Det är början på en sträcka med flera vägbyggen. Mitt i vägen går två glatt vinkande herrar och vi kör i sidan av det som verkar vara deras helt egna och mycket breda ofärdiga grusväg. George stannar för att fråga dem om vägen. Han säger senare att svaret nog blivit bättre om de inte varit så onyktra. Till vänster ser vi en by som är översvämmad och en annan till höger som klarat sig lite bättre. Kvinnor försöker att fånga fisk med finmaskiga nät där det egentligen skall vara odlingsmarker. Glada barn vinkar åt oss. Utanför på passagerarsidan ser vägen vi åkte på innan vi svängde upp på sanden ut som en flod. Bara de nya och förhöjda delarna av vägen håller sig över vattnet. Nära några byar står evakueringstält uppställda och vi får veta att situationen här förvärrats av att många i bybor ignorerade när larmet gick om vad som var på väg. De stannade kvar trots att de kände till risken och har därför fått större problem nu. Här i trakten är det tänkt att vi skall hälsa på i en by men hur det skall gå till är svårt att föreställa sig.

Några bilar med skäggiga herrar har stannat vid vägen. De ser ut att vara mycket roade när de tittar mot översvämningarna. Nedanför dem ser vi män som paddlar på vattnet som är där det egentligen skall vara en väg. George stannar och pratar med de skäggiga männen. Vi funderar över var de kommer ifrån och tänker att de ser ut att vara muslimer. När vår chaufför kommer tillbaka säger han att de är turister. Vi svänger nu vänster bakom en skylt och kommer upp på en asfaltsväg med fartgupp av ljust brun sand som strötts ut i vårt körfält och stenbumlingar i det andra. Här stannar vi för att titta på tre Skuggstorkar (Hamerkop, Scopus umbretta) och deras stora bo. De har sällskap av Vårtvipor (African wattled lapwing, Vanellus senegallus). Himlen bakom dem har blivit mycket fin och med moln som liknar tjockare streck. Solen närmar sig med en föränderlig färg horisonten. Mot oss kommer en lastbil med glada ortsbor på flaket. Det är visst personalen från vårt hotell som skall hem.

Plötsligt svänger vi vänster in i något som ser ut som ett snår. Där finns en kort väg som leder till hotellet. Vi parkerar nära där några av husen är översvämmade. Det glada paret som driver stället möter oss och visar vilka tält som blir våra rum. Till sist stoppas Mikael och George in i ett hus som inte anses duga till resten av gruppen.

Fortsättningen finns här: Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 7.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.