Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 5.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 5.

Snart börjar det dyka upp marknadsstånd längs vägens vänstra sida och i dem ser vi barn sälja omogna tomater, bönor och frön. Vissa av stånden står i skugga och enstaka kor rör sig fritt. En liten bit bakom stånden finns ett träd fullt av Afrikanska gapnäbbs-storkar (Anastomus lamelligerus). Nära dem åker vi i en till poliskontroll och den kvinnliga kontrollanten ser fram och tillbaka på George och hans körkort. Han får kommentarer om att han har skägg i verkligheten men inte på kortet men sedan släpps vi förbi och kan svänga höger in på Hage Geingob Street.

Klockan är 15.53 när vi stannar på en parkering. Här pratar vi om hur Capriviremsan blev en del av nuvarande Namibia och att den fick sitt namn av kolonialherren Leo von Caprivi men också att man vill byta till ett mindre kolonialt klingande namn. Den 200 km långa och 32 – 45 kilometer breda remsan blev en del av Tyska Västafrika genom landbyten med britterna. Här bor visst en stridsfäig befolkning som först nyligen accepterade att bli namibier. Det tog också tid att övertala dem att använda den tidszon som man ändrade till nyligen för resten av landet.

Vi är i Katima Mulilo och det skall betyda något i stil med ”Gå och släck elden”. Det passar bra med den smala rökpelaren vi ser i andra änden av staden när vi går upp till restaurangen Passione för att fika, äta glass med Kaluha-likör och dricka Hansa-öl. 50 minuter har gått när vi är tillbaka i bussen. Då har George försökt att lista ut hur vi behöver göra för att komma fram till hotellet för det finns två vägar till det. Kontakten tycks dock ha varit sporadisk. Vi får se vad han menar med det.

Innan vi lämnar Katima Mulilo följer vi Lifasi Street in i bebyggelsen för att leta efter ett postkontor. Solen är på väg ned. Genom att åka runt några krogar och in på ett torg hittar vi något som ser ut som en kyrka men som visar sig vara posten. När vi lämnat från oss vykorten tar vi oss tillbaka till Hage Geingob Street och höger två gånger på B8 som till sist heter Ngoma Road. Längs vägen pekar guiderna ut stadshuset och berättar om ministerierna som vi passerar.

Fortsättningen finns här: Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 6.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.