Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 4.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 4.

Skyltar varnar för elefanter längs den fina vägen. Gräset på sidorna är vackert gulbrunt och toppen på en del av det ser ut som ett rosa streck som löper ett par decimeter över körbanan. Bortom gräset växer ganska gott träd av olika art.

Framför oss läser vi ”Omega” på en skylt till vänster och där finns några varningskoner och en polisskylt men vi ser ingen bemanning. Vi saktar in. Vägen är rak och utan avtagsvägar. Mitt på den irrar folk omkring med saker på huvudet. Vi tutar på dem och de ler tillbaka. ¨

Klockan 14.05 är det dags igen. En kamouflageklädd man frågar vår chaufför något. När han fått svar säger han bara ”oh” och släpper förbi oss. Snart läser vi C49 och Linyanti på en skylt och där svänger vi till höger för att snart stiga ur bussen vid butiken Mashi Crafts. Vi hamnar precis vid en stolpe som man skall lägga en lapp i om man har något förslag som polisen borde utreda. Centret drivs av grannskapet och här lär vi oss att elefantbajs fylld med torr chili skrämmer bort elefanter om man sätter eld på blandningen.

En halvtimme senare är vi på väg igen. Nu står det B8 Katima Mulilo 110 km på skyltarna. Vi möter flera vita lastbilar märkta Rhino Trek och kvinnor som är klädda i blå skjortor med vita knappar och svarta kjolar. De är på väg till kyrkan. Vägen är, som vanligt, spikrak och lång. Hyddorna i byarna är ibland fyrkantiga och ibland runda. De fyrkantiga har ofta som ett rutmönster på väggen som visar hur en konstruktion av pinnar använts för att bygga dem. Taken är oftast av korrugerad plåt. Det blir vackert mot en stor klarblå himmel med fina och aningen kompakta moln. En bit in till höger följer en liten och smal grusväg oss när vi möter en lastbil med den oroväckande texten ”Hiroshima Mist” över förarhytten. En man går på den lilla vägen och på andra sidan står en kvinna med ett barn invirat i rödrutigt tyg. Gångvägen byter sida och vi får en liten flygplats utanför passagerarsidan och till höger har vi militärbarackerna Grenwell Matongo.

Fortsättningen finns här: Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 5.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.