Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 3.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 3.

Det är som en sifferlek när vi ser att klockan blivit 11.10 och vi står vid bommen i en av parkens utgångar. Till höger om oss har någon satt upp en samling horn som verkar vilja visa vad som finns i parken. Bredvid dem finns flaggor i trä. En av dem är grön med vita streck och gula prickar.

Nu säger en skylt att vi har ett fiskinstitut till höger. Dit skall vi inte men vi vill gärna komma förbi den svarta kon som envist blockerar vägen. En pojke hjälper oss genom att skrämma iväg den i riktning mot en vit ko som är en aning gömd i en buske. Där vägen går över i att bli asfalt får vi en bil med sydafrikaner framför oss. De kastar ut godis ur ena rutan och det får barn att springa mot vägen. Vi blir oroliga att något av dem skall hamna framför oss men måste snart akta oss för en hund som inte vill flytta på sig. Vi väjer för den och passerar infarten till Popa Falls.

För att se Rukonga Vision School gör vi en kort omväg till vänster och där berättar guiderna först om initiativet och att skolan fått bra utrustning tack vare pengar från USA. Sedan pratar de om skillnaden i resultat från privata och statliga skolor. Den vi nu står utanför har ännu inte hunnit visa några resultat och den är riktad till fattiga barn från trakten. Många av dem har problem hemma med bland annat svält och alkoholism. När vi vänder tillbaka nedför grusvägen mot huvudvägen får vi skolan till vänster och möts av kor som vallas till höger. I kanten av huvudvägen går en flock getter och betar. På himlen ser vi små blå fläckar i ett ojämnt vitt molntäcke. De mörkaste delarna är långt borta från oss.

Vi gör nu samma runda som sist förbi en bankomat och sedan in till macken Engen. Här tvättar kvinnor hela kroppen på den offentliga toaletten och vi får veta att de ofta har ont om tvättmöjligheter hemma.

Tillbaka på B8 är klockan obetydligt över 12 när vi läser att det är 195 kilometer kvar till Kongola. Efter en kort sträcka får vi vägräcken på vardera sidan om körbanorna och där ser ett par kor vilsna ut när de inte lyckas komma förbi räckena och ut på den fina asfalten. Nära där vi når bron över Kavangofloden har några getter och en cyklist med hjälm har lyckats ta sig till det jämna underlaget. Här kommer vi in i Bwabwate National Park.

Fortsättningen finns här: Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 4.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.