Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 2.

I bussen får vi höra att det lätt blir de barn som uppfattas som lata som kommer till skolan eftersom de anses vara odugliga på fälten. Utanför ser vi hur en man rider lite lagom vingligt på en ylande åsna. Han är klätt i en svart t-tröja och röda kortbyxor. Barn utanför dansar och skojar. Bara ett av dem har skor och flickorna kommer efter pojkarna. En pojke springer efter bussen som om han tävlar med den.

Framme vid gränsstationen kommer en vit botswansk personbil mot oss i fel körfält innan vi stannar och går in i den låga byggnaden. Vi skall egentligen hålla oss på en sida om disken men blir uppmanade att gå genom kontoret till den andra, men bara fyra åt gången. Där står en tysktalande man före oss. Vi försöker att prata med honom men får intrycket att han mest fräser tillbaka.

Tillbaka vid bussen uppskattar vi att ingen eldar gräs som förra gången när vi var här och ser ett träd med en klyka där man målat den botswanska flaggan och något som ser ut som en zebra. George säger att det kom mycket sådant när Botswana blev självständigt. Bussen står nära trädet och bakom ”monstret” finns en fotbollsplan. Där är de skeva målstolparna vita och rostiga. På spelplanen ligger många högar av hö. Någon har ställt ut ett stort kassaskåp lite snett på marken utanför ingången till gränsstationen. Mikael och George roar sig med att låtsas försöka bära iväg det innan vi sätter oss i bussen för att lämna Mohebo Border Crossing. Skylten om att malaria kan botas blir det sista vi ser av gränspassagen. Nu märks just inget av bränderna som var bakom skylten förra gången vi var här.

Klockan har blivit 10.11 och vi får veta att man inte kontrollerar bilars skick här i trakten. Det borde man nog ändra på. Vägen har nu blivit grus och vi är inne i Bwabwata. Först åker vi på den stora breda vägen och sedan vänder vi plötsligt helt om. Det visar sig att reseledaren pratat med guiden om att vi inte planerat att bara åka genom parken utan att vi vill leta lite djur också. Det ger snabbt utdelning. Efter några kudu gör ledarhannen i en flock Vervetapor succeé genom att visa sina blåa testiklar. Flocken sitter precis utanför vårt fönster och medan vi försöker att fotografera dem börjar vi så smått gräva i lunchpaketen vi fått med oss. Framför oss på vägen springer randiga mungos omkring.

Fortsättningen finns här: Dag 15. Okavango – Mahamango, Namibia; Gamedrive – Kwando. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.