Dag 14. Okavango: Båtutflykt. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 14. Okavango: Båtutflykt. Del 2.

Vid Salvian berättar guiden historien om hur jägare smörjde in sig med det för att lura djur samt att det fungerar som myggmedel, men det har vi redan hört från George. Här har vi ett litet fält till vänster och ett buskage till höger som vi går in i. Där inne stannar Sagod under ett stort träd som han kallar för ett ”korvträd” (Kigiria africana). De traditionella träbåtarna gjordes av det trädet men nu får man bara såga ned ett sådant vart femte år. Djur äter frukterna från träden som får rosa blommor i september. När blommorna ramlar ned har de en söt nektar som djur tycker om. Fast det är en farlig förlustelse eftersom leoparder sätter sig i träden och väntar på antiloper som vill äta blommorna. Frukterna väger 3-4 kilo och när de ramlar ned vill man inte ha sitt tält under. I Zimbabwe gör man Kigiliakräm mot hudcancer av fröna i frukten.

Här vänder vi klockan 10.38 och nu går vi i omvänd längdordning. Vandringen börjar med att vi tittar på en mycket stor termitstack som vuxit ihop med en buske och till sist har vi bara använt 11 minuter för att hamna tillbaka på plats i kanoterna. De är gjorda i glasfiber men har samma modell som traditionella urgröpta kanoter. Vägen vi stakas tillbaka längs är inte samma som den vi följde hit för här är det ännu grundare. I vattnet finns gott om liljor. Vi ser också rosa små blommor och lite högre upp gula i klasar. På små öar ligger det gott om snigelskal men de verkar alltid vara tomma. Vattnet kluckar vid båtkanterna och vi har det bekvämt.

Efter en dryg timme är vi framme i snåret där den stora båten står och 37 minuter efter det står vi i lodgen. Vi får nästan en hel timme på oss innan en underbar lasagne ställs fram på bordet. Den finns dessutom både med kött och vegetarisk. Till huvudrätten äter vi sallad och ett hembakt bröd som uppskattas mycket. Under lunchen ser vi hur en helikopter kommer till Guma. Föraren är en trevlig ung man från Holland.

Fortsättningen finns här: Dag 14. Okavango: Båtutflykt. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.