Dag 13. Bwabwata – Okavango, Botswana. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 13. Bwabwata – Okavango, Botswana. Del 2.

Snart är vi tillbaka på den breda vägen där vi igår följde en struts. Till vänster ser vi en hög tunn mast och på förarsidan finns ett grått staket som ser ut som ett mellanting mellan ett trassligt nystan och en buske. Hitom det finns några få och obemannade bord som nog varit en mindre marknad.

Vid skylten för Bwabwata National Park stannar vi och George signerar en bok så att vi får komma in i Mahango Game Park. Det får de rödvita bommarna med texten ”stop” att öppnas. Vi skall bara passera genom parken för att komma till Botswana men lyckas ändå få syn på rumpan av en elefant och ett vårtsvin som korsar grusvägen innan vi kommer upp nära en buss som är större än vår.

Strax innan vi når Mohembos gränspostering ser vi en babian på en gren till höger. Klockan är 10.40 och de som besöker toaletterna märker att nästan alla är ur funktion men att det i alla fall finns ”Magnus Waterless handcleaner”.

Direkt innanför grindarna till gränsstationen Mohebo sitter en stor skylt som säger att Malaria kan botas. Den uppmanar alla att testa sig. Bakom skylten har trädgårdsmästarna samlat ihop stora högar av gräs och satt eld på det så att det ryker rejält. Den del av personalen som arbetar inne i huset ber oss att stänga dörren för att de inte skall bli rökförgiftade medan de kontrollerar våra pass. På väggen bredvid kassan sitter bilder av en stor bro och texten visar att den kallas Okawangobron. Kontoret är trångt och hanteringen där ibland vimsig och ibland smidig. För oss blir besöket här mest vimsigt men vi är iväg igen redan klockan 11.16.

Nu måste vi bara ta oss förbi åsnorna som blockerar vägen i Botswana. Efter dem gäller det att undvika getterna och korna men de är lättare att komma runt. När vi kommer fram till en t-korsning ser vi många lastbilar som väntar på att få komma till en färja som skall finnas en bit ned till vänster. Här kan lastbilar fastna under lång tid och många av dem skall till Kongo. Rakt framför oss i fjärran skymtar byggkranar och de står där för att bygga Okawangobron. Bilderna vi såg av den var alltså bara visioner. Vår färd fortsätter åt höger.

Fortsättningen finns här: Dag 13. Bwabwata – Okavango, Botswana. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.