Dag 12. Rundu – Bwabwata: Nationalparken. Del 6.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 12. Rundu – Bwabwata: Nationalparken. Del 6.

Nu ser vi fler Letjevattenbockar och elefanter som passerar framför oss från vänster till höger. Nära dem finns bufflar och de är farliga att reta upp. Attackerar de dig får du ingen förvarning och de ger heller aldrig upp. Kudun bredvid oroar oss inte men vi tänker numera annorlunda om en stor och lerig buffelhane som går förbi på ett fält framför oss. Nära den har två fyrhjulsrivna hyresbilar stannat. En man vill kliva ur en av bilarna men George börjar genast vifta och tuta åt honom att klättra tillbaka in i bilen. I trädet nära oss hittar vi en Mevesglansstare (Meves Starling, Lamprotornis mevesii) som vi först trodde var en annan Glansstare. I Namibia finns den fågeln bara här. Längre bort på en äng går några vårtsvin och plötsligt flyger en Näshornsfågel (Bucerotidae) förbi. Vi hinner inte se vilken.

Nu har vi kommit till en till liten vattensamling och här breder en Sadelnäbbsstork (Saddle billed stork, Ephippiorhynchus senegalensis) ut vingarna medan den går och jagar. Bredvid den betar flera fint bruna Letjevattenbockar i vattnet. Vattenståndet är mycket högt. En ståtlig Kudu äter i ett snår. Där finns även Rödnäbbade frankoliner (Red billed spur fowl, Pternistis adspersus) som försöker para sig tills vi kommer och stör. Deras umgänge leder till många kommentarer men bara fram tills att en Afrikansk fiskörn tar över vår uppmärksamhet. Den är Namibias nationalfågel. Här finns också tre stycken Sporrgäss (Spur-winged goose, Plectropterus gambensis) och en Oxhackare (Oxpecker, Buphagidae) som rider på och plockar smådjur ur pälsen på en impala innan den flyger iväg. Att vårtsvinsmamman med de två ungarna springer förbi med svansarna rakt upp i vädret roar oss mycket.

I slutet av en liten väg och mot vattnet ser vi ett gammalt Baobabträd. George berättar att ett annat sådant som finns nära parken Etosha fungerade som gömställe för den angolanske motståndsmannen Jonas Savimbi. Han klättrade upp i trädet och gömde sig inuti det och då trodde hans fiender att han hade magiska krafter. Plötsligt pekar Mikael ivrigt mot en fågel som flyger i ett vågformigt mönster. Den är mycket fin och har en lång stjärt. Östlig paradisänka (Longtail paradis Whydah, Vidua paradisaea) heter sorten.

Men det tar inte slut med det. Vi passerar en flock bufflar, ser Ägretter, Sporrgäss, Nilgäss, långbenta Vårttranor (Wattled crane, Grus carunculata) och sedan Vårtsvin som ligger i gräset. Solen är på väg ned och vi måste lämna parken. Chauffören kör ut till den stora breda grusvägen där har en man som nog tänkt lite fel klivit ut bland de vilda djuren för att kissa och sedan kommer en lastbil mot oss med ett stort dammoln.

Fortsättningen finns här: Dag 12. Rundu – Bwabwata: Nationalparken. Del 7.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.