Dag 12. Rundu – Bwabwata: Nationalparken. Del 4.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 12. Rundu – Bwabwata: Nationalparken. Del 4.

I dagstidningen som George köpte vid förra rasten läser vi att drygt 34% av alla rapporterade dödsfall från malaria kommer från området vi är i nu. Det står även att den namibiska staten inlett ett initiativ där den gratis byter ut fyra gamla glödlampor mot fyra lågenergilampor. Sedan skall den före detta amerikanske presidenthustrun Barbara Bush ha avlidit i tisdags. Begravningen var i helgen och bara inbjudna fick närvara. 1000 personer kom. Mannen, George HW Bush, är 93 år gammal och de hade varit gifta i 73 år. Inget annat amerikanskt presidentpar har varit gifta så länge. Vi läser också att man skall vara försiktig med boskap som utfordrats i Angola eftersom det ökar smittrisker.

Till höger om oss står en vit lastbil som just fått punktering. Bredvid den finns en grå inhägnad som skyddar en hydda. På andra sidan vägen finns en stor anläggning för konstbevattning och efter odlingarna kommer buskar. Vi hinner se ganska mycket nu när en lastbil från Windhoek bromsar vår framfart. Det trots att vi är på ännu en lång spikrak väg. Längs den växer högt sandfärgat gräs och buskar. Stora elledningar korsar vägen.

När vi tar av till väg D3410 har vi 95 kilometer kvar till Divindu och här på raksträckan finns en överraskande stoppskylt kontrollerad av två vakter. Medan vi står stilla och de kontrollerar alla papper George levererar kommer en ko lugnt vankandes från höger sida över vägen. Till sist får vi fortsätta vår färd. Väg B8 kallas här för Trans Caprivi Highway eftersom vi är i den smala remsan av Namibia som länge kallats Capriviremsan. Både bilar och vandrare använder vägen. En ljusbrun hund funderar på att korsa vägen och vi tutar på den för att få den på andra tankar. Asfalten här är så pass bra att vi bara ser enstaka hål. Som vanligt är den helt rak när vi passerar ett hjälpinitiativ, här kallat Conservancy, döpt efter en George Mu-någonting och efter det får vi lite omväxling med flacka upp och nedförsbackar.

En av oss behöver posta ett vykort och för att lyckas med det svänger vi höger där det står C48 Muhembu. Det tar oss in till ett kvarter fullt av festställen. Där inne och vid en öppen plats hittar vi postkontoret och efter ett mycket kort stopp vid det lirkar vi oss ut igen till huvudvägen. Då är det 5 kilometer kvar till vårt hotell, Popa Falls. En ung man försöker nu göra sig lustig genom att låtsas snubbla in framför ”monstret”, men det dåliga och kanske även farliga skämtet går ganska obemärkt förbi.

Fortsättningen finns här: Dag 12. Rundu – Bwabwata: Nationalparken. Del 5.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.