Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 6.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 6.

Solen har nu tagit sig halvvägs ned mot horisonten och på passagerarsidan ser vi att en fotbollsmatch utspelar sig på röd sand. Vi ser också människor som bär hinkar på huvudena och att brännved staplats upp längs vägen för att säljas. En del av kunderna bär med sig veden på huvudet.

Nu passerar vi en skylt åt vartdera hållet och båda säger att de leder till en militärbas. Väg B8 fortsätter sedan förbi några bilskrotar där utbudet mest verkar bestå av karosser. När vi har fem kilometer kvar till Rundu ser vi att staden har en flygplats som ligger på vår vänstra sida. Efter där trafikpolisen parkerat sin bil svänger vi vänster in på B10 mot Nkurenkuru.

En bilmekaniker har parkerat sin vita bil till höger om oss för att arbeta med en lastbil och vi ser Angola en bit längre bort. Direkt framför oss har vi en av de numrerade taxibilarna vi varnats för och den bromsar vår framfart. 25L heter den och vi rundar en stor kaktus när vi svänger höger mot skylten ”Road closed”. Längre ned längs den vägen är översvämmningen. En vakt berättar hur vi skall åka för att klara omvägen till hotell Hakusembe River Lodge och Mikael försöker att förebygga problem genom att fotografera skylten med kartan.

Fotografiet visar vägen in mot en sjukstuga. Vi åker in på dess gård och får veta att båten vi söker står några meter från oss nere vid Kavangofloden. Chaufförerna ger oss motstridig information om båtfärden vi har inplanerad ikväll. Eventuellt kommer turen vi nu måste göra på floden att bli både vår transfer och vår utflykt. Skälet skall vara att båtens motor krånglar och att den därför har svårt att åka motströms med många passagerare.

Klockan 17.23 går motorn igång och vi börjar åka medströms. Allt bagage finns ombord. På babords sida har vi Angola och i vattnet finns gott om låga öar. Ofta ser vi bara lite gräs över ytan. Vi får veta att ödlan som sitter bredvid Smedvipan heter något i stil med Lakawran på afrikaans. Vi skulle ha kallat den för Västafrikansk nilvaran (Varanus stellatus). En Afrikansk ormhalsfågel (Anhinga rufa) smiter kvickt iväg medan solen nu kommit till nära trädtopparna. I vattnet har vi vattenlijor och badande lokalbefolkning. Vissa av badarna har en slags kanoter och de får en allt rödare färg nu när solen är på väg ned.

Fortsättningen finns här: Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 7.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.