Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 5.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 5.

Klockan 15.10 stannar vi vid Mururani Gate där det finns kontroller mot mul- och klövsjukan. Före stationen uppmanas alla att vaccinera sig mot Tuberkolos med orden ”Are you in TB treatment? Complete It. Unite to end TB.”. Halva gruppen köper kall öl i butiken bredvid. Där inne finns många uppstoppade djurhuvuden och på andra sidan vägen ser vi lastbilar med klumpar fastsurrade på flaken. De visar sig vara koppar. Efter 20 minuter får vi åka genom kontrollen och in i regionen Kavango. Här är asfalten finare och hastighetsgränsen hela 120 km/timme.

Vi pratar om att floden Kavango är gränsen mellan Angola och Namibia och att de djur som vallas längs vägarna är på väg hem. Till vänster ser vi kor och till höger getter. Några av getterna springer. Nära asfalten går en flock åsnor och en av dem diar. Elledningarna på förarsidan är modernare än vi vant oss vid. De hänger på höga metallstolpar i stället för de vanliga trästolparna. På passagerarsidan får vi staket som liknar de lodgerna använder och från höger vallar en herde med röd hjälm sina kor över väg B8 medan vi läser på en skylt att det är 110 kilometer kvar till Rundu. Det är dit vi skall.

Längs vägen ser vi pumpor till försäljning radats upp på oljefat och att små flockar av kreatur vallas åt båda hållen. På fälten har vi odlingar med durra (Sorghum bicolor) och vi möts av en ensam cyklist som kämpar längs den spikraka vägen. Till vänster ser vi att en ko slaktats och att köttet nu hängts upp för försäljning från ett träd. George berättar att trakten är känd för sådan försäljning. En kort sträcka efter trädet går en man snett mot oss och i handen har han en sköldpadda som han bundit i snören. Den blir säkert snart en måltid hemma hos honom. Korna till vänster driver upp mycket damm och har stora horn. Guiderna säger att lokalbefolkningen föredrar större horn på korna och att traktens gräs och kötthantering gör att kvaliteten här är sämre än i södra Namibia. Vi ser också att befolkningen i Kavango är mörkare i hyn än de folkgrupper vi sett tidigare.

I dagstidningen lokalguiden köpte på macken säger statistiken att gruvnäringen gått mycket bra i två år men backat i tre år innan dess. Vi ser också att det finns långt gångna planer på att skapa en 1000 hektar stor fossilpark nära städerna Klein Aub och Rietoog. Ett annat område som skall skyddas är Shark Island som nu är en camping utanför staden Ludewitz.

Fortsättningen finns här: Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 6.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.