Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 4.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 4.

Tsumeb har cirka 10.000 invånare och här rastar vi hos macken Puma. Det är en stad byggd runt en koppargruva och här har man ett smältverk som arbetar enligt en bulgarisk metod. Tsumeb är omgiven av kalkstensberg och är känd för att ha ett bra klimat för odling av bland annat apelsin, paprika och lök. Den tyska kolonialmakten grundade staden år 1905 och senare skall det ha varit ett slag här där britter ville ta över tillgångarna. En annan sevärdhet är några slukhål och ett djupt sådant kallas Otjkoto. Där marken är mer medgörlig finns det gott om ädelstenar och Tsumeb stoltserar även med att kunna visa det som skall vara världens största meteorit.

Inne i macken finns en butik och en hotellverksamhet. Längs vägen in till staden fast på Pumas område säljs grönsaker på en mindre marknad i något som liknar fasta vindskydd. Bredvid hotellverksamheten består erbjudandena av getter för 200 namibiska dollar per styck och hönor som vi kan få för 70 N$. Burarna är granne med ett litet växthus där en energisk man arbetar och vid ingången till det har en bilmekaniker med akuttjänst satt upp sin reklam. Vi förundras över att mackens personal bara verkar vilja debitera några av sina kunder för att använda toaletten och rör oss snart tillbaka till ”Suzy”. Klockan 12.25 har vi ätit upp våra glassar och åker vidare.

Vi åker över järnvägen på en vit bro och ser lokalbefolkning som bär pinnar på huvudet och i en skottkärra. Till vänster har det bildats ett läger vid en soptipp och efter det står kamouflageklädda militärer och konfererar nära en korsning som vi svänger vänster i. Här åker vi in till Pupkewitz Toyota för att få ett nytt tanklock. Sedan locket försvann har vi haft silvertejp runt röret till tanken. Det tar tid och vi får inget lock men vi hinner informera oss ganska bra om vad som säljs i bilbutiken.

Färden går vidare längs C42 mot Grootfontein. På båda sidor om vägen har vi majsodlingar och ibland ser vi att skyltar varnar för att arbetsmaskiner brukar åka här. Kullarna framför oss ser ut som små koniska vulkaner. På dem växer gulgrön och grön skog. Att det är gott om vatten här märks på de många jordbruken.

Vi får veta att Grootfontein betyder stor brunn eller fontän och att Sydafrika hade sin största armébas här när de styrde landet och krigade med Angola, där organisationen SWAPO bildades. En variant av SWAPO styr nu Namibia och den gamla armébasen ligger under jord. Här hämtar vi smörgåsar, juice och äpplen som vi äter i bussen. Klockan har hunnit bli 13.40 och tio minuter senare tankar vi för säkerhets skull hos macken Total. Där får vi veta att det är en översvämning framför oss och att vi förmodligen måste byta fordon på slutet av färden samt att nästa toalett är ungefär 1,5 timme bort. George gör ett nytt tanklock av silvertejp och vi åker vidare.

Fortsättningen finns här: Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 5.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.