Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 2.

När vi hittar en ensam Gnu som frustande stirrar mot oss tar vi många bilder och lyssnar på föredrag om hur de lever i flock under migrationen. Slätten runt Gnun skiftar i grönt, brungult och rött. Där horisonten tar vid är himlen blå. Det är mycket vackert men när vi åker vidare har solen tagit sig upp till en vinkel som går rätt in i våra ögon. Då springer en Gnu över vägen och vi kommer fram till ett vattenhål där många Gnuer samlats. På vägen finns även några Rödnäbbade frankoliner (Pternistis adspersus) och bredvid sitter en ung Blek sånghök. I vattnet till höger ser vi Vita pelikaner flyta omkring. De är för långt bort för att ta sig bra på bild men vi har en Sadelnäbbsstork (Ephippiorhynchus senegalensis) på bättre avstånd. En till schakal går förbi och den verkar ta livet med ro.

Chauffören kör några meter till och stannar vid ett termitbo som lyses upp av solen på ett fint sätt. Bakom det får vi en vacker vy över savannen. Här lär vi oss att ett ungefärligt mått på ett termitbos ålder är att det ökar omkretsen med en meter om året. Svaret på vår fråga om hur man gör hus av termitbon, kobajs och pinnar av Mopaneträ (Colophospermum mopane) är utförligt. Diskussionen leder vidare till att djuret Aardvark äter termiter. Mikael skickar runt en bok med en bild på det lustiga lilla djuret.

Framme vid dagens sista vattenhål trillar samma fönster som tidigare ut igen. George stannar och hämtar plexiglasrutan. Den får åka i Mikaels knä. En Sadelnäbbsstork går lugnt i vattnet bredvid bussen och flyttar sig sedan till andra sidan. Till höger ser vi pelikaner och vi stannar för att fråga en annan chaufför om de i den bilen sett något av de djur som är svårare att hitta. Han berättar att ett Lejon nyss gick över grusvägen tre kilometer framför oss. Vi borde egentligen redan ha lämnat parken men ändrar vår lunchplan till att beställa lunchpaket som vi skall äta i bussen i stället för att leta efter en restaurang. På så sätt får vi mer tid för att spana efter djur. Alla är spända och letar med blicken efter lejonet. En av oss tror sig ha sett något. Vi backar, tittar och diskuterar. Var det kanske något ännu längre bak? Vi backar lite till, men hittar inget.

Fortsättningen finns här: Dag 11. Etosha; Gamedrive – Rundu. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.