Dag 10. Etosha; Gamedrives. Del 3.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 10. Etosha; Gamedrives. Del 3.

Vid ett vattenhål går en Smedvipa (Blacksmith lapwing, Vanellus armatus) och på vattnet hitom en Gnu och en Oryx ser vi en Kamsothöna (Fulica cristata). I närheten finns en Vitkronad törnskata (Eurocephalus anguitimens) och vi ser något som sitter stilla på en sten i vattensamlingen. Med hjälp av en lång lins och mycket förstoring lyckas vi se att det är en liten sköldpadda.

På väg vidare ser vi hönsfåglar och längre bort flamingos. Historierna handlar bland annat om en tradition för bröllop hos Ovambofolket i norra Namibia. Enligt den skall mannen ta sig den farliga sträckan till saltsjön och hämta en påse salt som han sedan skall ge till bruden. Lyckas han med det gifter hon sig med honom. Medan vi lyssnar får vi någon Oryx, en Gnu och en Struts i blickfånget. Föreläsningen fortsätter med att saltet gör elefantbetar kortare och sprödare. Från höger flyger en snabb Klippfalk (Falco rupicolus) förbi framför bilen. Den rör sig mot saltöknen. När vi följer den med blicken ser vi en Tvåbandad ökenlöpare (Rhinoptilus africanus) precis invid bussens vänstra sida. George stannar och backar. Bortom den har vi en Gemsbocks-hane och vänder vi huvudet åt andra hållet ser vi två Paradistranor. Mitt på fältet finns en Svartbukig trapp (Black-bellied busterd, Lissotis melanogaster). Kamerorna går varma och ett av våra fönster trillar in. Vi försöker att sätta tillbaka det men lyckas inte förrän chauffören hanterat situationen från utsidan.

Det har blivit färre moln nu och vi stannar lite kort vid en riktigt fin utsikt över saltområdet. Sedan hittar vi en flock med stora Sydafrikanska koantiloper (Red hartebeest, Alcelaphus buselaphus caama). I kanten av flocken ser vi Strimmiga gnuer (Connochaetes taurinus).

Nu åker vi snabbt på grusvägen. Mitt på vägen framför oss ser vi en ihjälkörd schakal och efter den levande Nilgäss (Alopochen aegyptiaca) i ett vattenhål. Bredvid dem står en Oryx, några av gasellerna Springbock (Antidorcas marsupialis) och bakom ett träd ser vi att en Angolansk giraff (Giraffa camelopardalis angolensis) gömmer sig.
Vi svänger nu in till något som tidigare var en station för att motarbeta tjuvskytte och som nu är lodgen Halali. Att den varit en bas mot tjvuskytte syns tydligt genom statyn med ett posthorn. De användes för att berätta att tjuvskyttar var i trakten.

Fortsättningen finns här: Dag 10. Etosha; Gamedrives. Del 4.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.