Dag 10. Etosha; Gamedrives. Del 2.

Warning: Undefined variable $orderby in /customers/b/e/6/karlmark.se/httpd.www/admin/wp-content/themes/karlmark/page.php on line 34

Dag 10. Etosha; Gamedrives. Del 2.

Ute i parken letar vi först efter en fågel men hittar jordekorrar. Längre bort på savannen finns Strutsar (Struthio camelus) och vi pratar om hur hanar behöver vara svarta för att inte synas på kvällen när det är deras tur att ruva på äggen. Honornas gråa färg ger samma skydd på dagen. Vi hör berättelser om att de tar hand om andra fåglar och att köttet saknar kolesterol. Ett strutsägg sägs motsvara 24 kycklingägg. Ingen jagar struts och springbock tror vi bara kan jagas av gepard.

Vi ser Nilgäss (Alopochen aegyptiaca) och någon enstaka Gemsbock innan vi upptäcker en Paradistrana (Grus paradisea), sydafrikas nationalfågel, vid ett vattenhål som ligger framför oss till vänster. Nära den sitter en Svart-vit kråka (Corvus albus) och äter. En grön buss kommer mot oss och kör förbi samtidigt som guiderna pekar ut en Blek sånghök (Melierax canorus) vid en buske. Strutsparet får George att prata om hur honorna dansar och sedan sätter sig på huk när det är dags för parning. Under den perioden får hanen röda ben men det kan han också få om han är arg.

Chauffören stannar, kliver ur och plockar bitar av en buske. Vi får veta att det är salvia och att jägare använt det för att minska vittringen för djur och att det är bra mot mygg. När vi frågar får vi veta att salvia sällan används i matlagning men att det händer att man hittar det i kötträtter. Utöver det skall salvia vara bra mot gonorré.
När vi har en till ung Blek sånghök i en trädtopp till höger ser vi på andra sidan hur det stora saltområdet sträcker ut sig. Runt oss kvittrar det mycket och gräset är grönt eller brunaktigt och högt. Himlen är helt blå och buskarna få. Solen är stark när vi hoppar till av att Mikael upptäcker att ett par långbenta Sekreterarfåglar (Sagittarus serpentiarus) som stolpar fram ganska långt från oss. Det blir uppståndelse både i förarsätet och bak i bussen. Någon kallar det ornitologernas ”hole-in-one”.

Vi åker vidare förbi ett skogsparti och nästan direkt kommer två till Sekreterarfåglar flygandes in från vänster över savannen. Här upptäcker vi även en Fläckblåkråka (Coracias naevius) och jämför den med släktingen, Lilabröstad blåkråkan (Coracias caudatus), som vi sett tidigare. George berättar en historia om att man säger att någon är gravid när en viss fågel flyger förbi men vi hör inte namnet på fågeln.

Fortsättningen finns här: Dag 10. Etosha; Gamedrives. Del 3.

Vill du inte läsa den här berättelsen i uppdelningen här på hemsidan finns den till försäljning här: Dagbokshistoria för Namibia, Botswana och Zimbabwe.