Öl och Sightseeing i Bukarest

Vandra i Bosnien – Bjelasnica och Viscocica

Vandra i Bosnien – Bjelasnica och Viscocica, 4 dagar.

Det här är en vandringsresa för den som vill:

 • Upptäcka orörda Bosniska bergsområden och besöka gammaldags höglandsbyar.
 • Lära sig de historiska höjdpunkterna i den fascinerande staden Sarajevo.
 • Njuta av två vandringar som ingår i den av National Geographic rekommenderade långvandringen – Via Dinarica.

Bosnien och Hercegovina är för många en oupptäckt pärla i mitten av Europa. Här vandrar vi genom ett underbart landskap bestående av gröna dalar mellan dramatiska berg. Upplev den fantastiska naturen, de underbara sevärdheterna och se de historiska platserna. Men glöm inte maten, människorna, det rika kulturarvet och gästvänligheten. Besök landet innan det blir överexploaterat.

  

Dag 1 – Sverige – Sarajevo

Vi flyger till den vackra staden Sarajevo och här möts vi av vår lokalguide som tar oss till vårt fina och centralt belägna hotell. Efter att vi fått våra rum går vi på stadsrundtur i denna pittoreska och intressanta stad. Vi får se hur den Habsburgska monarkin levt sida vid sida av och i konkurrens med det turkiska riket. I denna idylliska huvudstad föll skotten som startade det första världskriget. Naturligtvis får vi se var. Vi tittar även på hur fint den har hämtat sig från belägringen på 1990-talet. Efter stadsrundturen väntar en välkomstmiddag och ett informationsmöte.

(Middag)

Boende Pansion Kandij, eller liknande.

Dag 2  Sarajevo – Lukomir och Umoljan. 15 km / 550 m upp / 550 m ned/ ~ 6-7 timmar.

Efter frukost sätter vi oss i bussen för att åka genom Sarajevo och upp i Bjelsanicabergen där Vinterolympiandn 1994 hölls. Efter ungefär en timme är vi framme i Lukomir, Bosnien och Herzegovinas högst belägna by (1,469 m). Här finns antika stecci – medeltida gravstenar, och en traditionell tillvaro som lever kvar sedan urminnes tider. Härifrån kan du se ända till Rakitnica, Obalj och Visocia. Vandringen börjar från den traditionella bosniska moskén i byn och leder oss till de sju vattenkvarnarna där vi hittar den vackra källan till den energi som i århundraden malt vete till mjöl. Här följer vi en kam tills Rakitnica öppnar upp underbara vyer framför oss. De räcker ända tills vi når vattenfallet Studeni Potok som ibland faller hela 400 meter ned i Rakitnicadalen. Vi följer strömmen upp till Studenifälten där vattnet rör sig fram i en ormliknande formation. Härifrån har vi en nära nog perfekt fy över Obalj och den långa platta Studenidalen. Längs vägen finns flera ställen där vi kan fylla våra vattenflaskor med färskt bergsvatten.

Efter en traditionell lunch vänder vi åter till Dugo Polje som är ett utsträckt fält kantat av Bjelsanica och Obalj. Vi följer en välskött slingrande stig genom Crveni Klanac fram till sommarbyn Gradina som ligger lite ovanför Umoljani. Härifrån ser man ofta hur bybor samlar ihop årets skörd. Vi fortsätter ned i zigzag längs odlade fält tillbaka till vårt pensionat där vi kommer att äta en underbar kvällsmåltid.

(Frukost, lunch och middag)

Boende i pensionat i byn Umoljani på berget Bjelasnica.

Dag 3 Vandring Visocica, kamvandring och toppen Vito. 9 km / 750 m upp / 750 m ned /5-6 timmar  

Idag har vi en lite tuffare vandring framför oss. Den går hela dagen på underbara kammar med branta stup vid sidorna. Först körs vi den korta sträckan till byn Tusila där vi startar vandringen vid en hydda. Från den lirkar vi oss fram längs Bjelsanicas stigar tills vi når Rakitnicafloden. Här korsar vi vattnet och går i riktning mot berget Visocica. Skyddat i en dold dal bland bergen hittar vi den gamla Bosniakiska byn Pervizi (1,220 möh). Vi kommer även att ta oss genom en öppen terräng upp till toppen Vito (1,960 möh). Härifrån har vi en storslagen utsikt över topparna Bjelasnica och Treskavica.

Vandringen är inte lämplig för personer med höjdskräck men vandringsstavar kommer att underlätta.

Under sen eftermiddag åker vi en timme med buss tillbaka till Sarajevo.

(Frukost, Lunchpaket, Middag)

Boende Pansion Kandij, eller liknande.

 

Dag 4 – Sarajevo – Sverige

Vi tar farväl av den underbara, sprudlande och historiska staden Sarajevo med de fina vandringarna och åker tillsammans till flygplatsen för att flyga till Sverige.

(Frukost)

~ Slut på resan ~

Datum: 30 juni – 3 juli 2020

Pris: 8.900 kr

Minimiantal: 6 Personer.

Enkelrumstillägg: 750 kr.

Anmäl dig på: info ( at ) karlmark . se

Resans inkluderar

 • 3 nätter i delat boende.
 • Måltider enligt programmet
 • Alla för programmet nödvändiga gemensamma busstransporter.
 • En svensktalande reseledare och en lokal expertguide

Resan inkluderar inte:

 • Flyg (Vi föredrar att hjälpa till med flygbokningar så att programmet blir lättare att realisera)
 • Försäkring
 • Dricks
 • Alkholhaltig dryck och personliga utgifter
 • Tillägg för fotografering vid eventuella besök
 • Allt som inte står under vad resan inkluderar