Dien Bien Phu av General Vo Nguyen Giap

Vill du sätta dig in i slaget som satte stopp för Frankrikes kolonialvälde är den här något för dig. Militäranläggningen i Dien Bien Phu var tänkt att ge Frankrike total kontroll över Vietnam men ledde till motsatsen. Det var det här slaget som avslutade Frankrikes koloniala karriär och som fick amerikanerna att skicka hjälp som i sin tur fick till effekt att USA rörde till det ännu mer. Författaren Giap var högste vietnamesiske befälhavare och han berättar hur de resonerade från att ha fått vetskap om att Frankrike trots allt skulle bygga basen till att den helt jämnats med marken. Han skriver detaljerat och initierat om beslut som fått till effekt att han anses vara en genialisk militärstrateg. Boken har även en karta som visar hur det vietnameserna vann över fransoserna.

General Giap blev över 100 år gammal och dog i början av 2010-talet.

Dien Bien Phu. General Vo Nguyen Giap
The Gioi Publishers. 2009. 9:e upplagan. Engelsk översättning. 303 sidor.
Serenummer VN-TG-2550-1.