Choeung Ek, Phnom Penh, Kambodja.

Det här är det mest kända av cirka 300 ställen där Röda Khmererna avrättade folk i mängd på 1970-talet. Du hittar de skrämmande utställningarna 17 kilometer utanför Phnom Penh i det som varit en kinesisk kyrkogård. Här kan du gå själv, hyra en guide eller hyra en ljudguide som du bär med dig. När du besöker stället bör du tänka på att agera med respekt inför de gravar och minnesmärken som finns här. Skulle du någonsin komma på något annat räcker det med att titta ned på marken för du kommer att gå på stigar där det hela tiden tittar upp klädesrester eller benknotor från offren. Historiken är obehagligt nära och varje grop du rundar är en av de uppgrävda massgravarna. Man kommer aldrig att kunna gräva ut alla gravarna eftersom flera av dem redan spolas ut i Mekong och för att man tycker att de utgrävningar som gjort räcker. Museet har vuxit en aning med en längre rutt som täcks av ljudguiden än vad de började med och det har tillkommit en utställning där det även visas film. Schemat för filmen finns vid biljettluckan. Börja besöket med att planera in filmen.

Choeung Ek arbetar nära tillsammans med museet vid fängelset Toul Sleng. Där satt många av dem som dödades här innan de kom hit.

Vill du läsa på mer om den här hemska delen av Kambodjas historia kan du få hjälp av Khmer Roughtribunalen, Yale University’s Cambodian Genocied Program och Cambodia Tribunal Monitor.

Andra som varit med och skapat de här utställningarna är Cambodian Living Arts, Bophana Audiovisual Resource Center, Transcultural Pshychosocial Organisation och Documentation Center of Cambodia.

Choeung Ek Genocidal Center
Choeung Ek Commune, Khan Dangkor
Phnom Penh, Kambodja
Tele: +855-(0)23-305 371
Centrets Facebooksida finns HÄR.