Restaurang Alancha, Istanbul, Turkiet.

Alancha är en lyxrestaurang som ser ut som en nattklubb och ligger i ett modernt hus som taxichaufförer har svårt att hitta till. Skälet att de inte har lätt att hitta hit är förmodligen för att det inte finns så mycket annat folk åker till i närheten. När du väl hittat hit kommer du in via garderoben och går över en glasruta som visar kockarnas smakhörna. Där nere luktar och smakar sig kockarna till nya innovationer. Sedan kommer du förmodligen att ledas förbi något som ser ut som en mycket stillsam nattklubb och föras upp i hissen till provsmakningsavdelningen. Risk finns att du får sitta själv där uppe och att det är trevligare att gå tillbaka till nedervåningen. Förmodligen går du inte går runt själv för servicen här är mycket god. Till och med så god att du riskerar att känna dig förföljd av serveringspersonalen.

Menyn anstränger sig för att ta typiska rätter från olika områden i Turkiet och göra något lite extra med dem. Dessa rätter tillagas alltså med lite extra knorr. Exempelvis är den utsökta hummusen mycket mer flytande än vad du normalt sett och den är även en riktig smakexplosion. Det finns många liknande rätter men underligt nog är flera av dem högst ordinära. Vinlistan är det inget fel på och det finns en separat lista för inhemska viner. Inhemska öler är dock en stor besvikelse för på den punkten har restaurangen inte tänkt till alls.

Ett av restaurangens erbjudanden är en avsmakningsmeny. Den kommer du inte att orka äta upp och den serveras bara om alla vid ditt bord också beställer den. Då kommer det att bli rejält dyrt och till och med personalen säger att det är vettigare att i stället köpa några smårätter för du kommer ändå att få saker runt dem som gör att det snabbt blir en ganska rejäl måltid av få beställningar.

Hit bör du främst komma om du vill äta i en miljö som försöker vara överdådigt lyxig och betala för det eller om du vill prova några innovativa rätter. Problemet är att veta vilka av rätterna som är värda besväret. Det är dock trevligt och intressant att prata med personalen och kocken brukar ha tid att hänga i baren eller berätta historier för dig.

Restaurang Alancha
Maçka Kempinski Residence
Hüsrev Gerede Caddesi
Şehit Mehmet Sokak No:9
Maçka, Istanbul
Turkiet
Tele: +90-(212)-2613535
E-post: istanbul@alancha.com