Kungliga botaniska trädgården, Kandy, Sri Lanka.

Peradeniya är ett område i kanten av staden Kandy i Sri Lanka. Här finns en 59 hektar stor botanisk trädgård invid landets längsta flod, Mahaweli (335 km lång). Parken används mycket som utflyktsmål för både utländska besökare och folk från närområdet. Man räknar med att 1.2 miljoner människor kommer hit varje år. Parken sköter över 4000 olika arter och en av de mest omtalade är dubbelkokosnöten från Seychellerna. Det var från den här anläggningen man tog landets första teplantor som sedan fick till effekt att Sri Lanka blev en te-nation att tala om. I parken finns både en restaurang och ett café. Många kända personer från olika länder har planterat träd vid det som kallas “den stora cirkeln” och fått ett omnämnande på en skylt. Att en del av dessa får vara kvar kan förvåna några besökare. Ett exempel på en person med skylt och ifrågasatta meriter är Röda Khmerernas tredje högsta ledare Ieng Sary. Att döma av skyltarna har ingen svensk planterat ett träd runt den stora cirkeln. Parken är så vacker, smidig och trevlig att man gott kan ägna många timmar åt den. Bara orkidéerna tar en timme eller två om man vill gå igenom dem ordentligt och efter det kanske du vill se kryddträdgården, bambusamilingen eller palmavenyn? Här finns historik ända sedan år 1371 och kung Wickramabahu III (stavas ibland Vickrambahu).

I Peradeniya finns även det Nationella Herbariet där forskning pågår om plantor.

Den botaniska trädgården i Kandy har fler trädgårdar och en av dem är i Ganewaththa i nordvästra Sri Lanka. Den är 23 hektar stor och kallas Medicinal Plants Garden.

Det är vanligt för grupper av besökare till den botaniska trädgården att äta lunch hos närbelägna Aloy Restaurang. Vanligaste tiden att åka dit är klockan 12.30-13.00.

Royal Botanic Garden
Tele: +94-(0)81-2388088, -2388238, -2388307
E-post: royalbotanicgardens@yahoo.com