Maxat med buddor, Pak Ou

Lite norr om Luang Prabang i Laos möter Mekongs  bruna vatten det blågröna från Nam Ou floden. Nära Ou-flodens mynning (‘pak’  på laotiska) finns ett par grottor som fyllts med tusentals buddafigurer. Läget har bland annat gett stället namnet Pak Ou-grottorna. Den nedre av grottorna är mer sevärd och det är där du får de finaste bilderna. Genom att läsa några få skyltar i grottorna skaffar du dig snabbt koll på historiken.
Ett trevligt men tidsödande sätt att ta sig hit är att åka båt på den mycket vackra Nam Ou-floden hela vägen från Muang Ngoi till Luang Prabang men det kan vara svårt att ordna om du inte åker med en grupp för båtförarna vill inte åka om båtarna inte hyrts ut i sin helhet. Är du själv kan du därför behöva hyra hela båten. Efter några timmars färd kommer du att se grottorna föröver på styrbords (höger) sida. Då har du just åkte genom forsarna och förmodligen även sett ortsbefolkning som vaskar guld.
Många av byarna mellan grottorna och Luang Prabang är specialiserade på att tillverka laotisk whisky. Det är egentligen ett risbrännvin och kallas ofta för Lao Lao.