Hit the Don Khong road

I Laos, nära gränsen till Kambodja, finns det som kalla Mekongs 4000 öar. Mest kända av dem är Don Khon och Don Det men störst är Don Khong. Här kan det ibland vara lite svårt att komma i land från färjan. På öarna mörknar det tidigt eftersom de ofta antingen saknar elektricitet eller bara tillgång till det någon timme per dag. Den största ön har strömförsörjning överallt och nu utgår man till stor del från den för att bygga ut nätet till att omfatta alla de viktigaste öarna. På södra delen av Don Khong finns familjen som jag skrev om i artikeln om de asiatiska barnen. De bor vid en av öområdets få asfalterade vägar. Ryktet säger att vägen blev asfalterad efter att en av öns nordliga innevånare blivit president över Laos. Öarna är olika hårt reglerade och på Don Khong märks det genom avsaknaden av krogar, biografer och liknande. På Don Det festades det tidigare ganska ivrigt men nya regler har gjort det lugnare även där. Den som söker lite lugn och ro finner alltså det här även om det ibland kan kan festas till. Lite finns ändå att roa sig med. Du kan till exempel åka till den södra delen av ön och hälsa på palmsockerfamiljerna i Ban Hinh Sio. Ganska nära deras plantage, fast ännu längre söderut tillverkar en familj nudlar. Ett trevligt sätt att ta sig till dem och även för att se sig om på ön är att hyra cykel eller moped och åka runt lite. Längs vägen finns, som vanligt i den här delen av Asien, många små mackar. Alla utländska besökare på Don Khong bor på den östra sidan, där solen går upp. En del åker därför över till den västra sidan för att äta mat och samtidigt se på solnedgången. Om du gör bör du undvika att äta på turistrestaurangen som ligger ute i vattnet. Personalen och platsen är trevliga men maten är inte att rekommendera. Det är mycket bättre att äta på någon av restaurangerna på den östra sidan för de är alla mycket bra. Lite som ett kulinariskt vilohem alltså. (31/1-09)