En örtdoftande idyll

Den lilla byn Muang Ngoi i norra Laos kommer man till genom att åka båt från Nongkhio och det kan vara en pärla som jag nu tipsar om i sista minuten. Risken finns att det snart står en damm lite norröver och att den ändrat förutsättningarna för några avkopplande dagar här. Fram till dess förblir Muang Ngoi en lugn och trevlig by där vandringar och avkoppling dominerar. Den som vill gå på vandring någon längre sträcka och kanske övernatta i en by dit få turister hittar bör använda en lokal guide eftersom det annars är lätt att komma vilse. Bästa guiderna finns hos Lao Youth Travel och de har sitt kontor vid byns landstigning. De har några olika fasta program men hjälper säkert även till med andra varianter. Vill du inte vandra är det minst lika trevligt att bara stanna i Muang Ngoi. Ett säkert kort där är att besöka Ted (ted (at) paenga.se) och hans örtbastu. Han håller till en bit ned längs huvudgatan som syns på bilden och hos honom kan du både sova, äta och skaffa hela din kropp en fräsch örtdoft. Vill du ha omväxling i maten behöver du sedan bara gå ett par meter tillbaka för att komma till en av byns trevligaste restauranger. Den drivs av en kvinna som tidigare var sjuksköterska så hygienen är det inget fel på och om du ser hennes man är han en  mycket bra källa till information om Muang Ngoi. Han är nämligen traktens vice borgmästare. Fast restaurangerna och hotellet precis vid landstigningen är det heller inget fel på. Åk dit så får du se! (14/3-09)