Saxisk befäst kyrka

Någon kilometer utanför Sibiu på den Transylvanska högplatån finns ett litet samhälle som heter Cisnadioara. I bebyggelsens centrum finns en kulle med en gammal vacker befäst saxisk kyrka. Ganska få hittar hit. Bussen från Sibiu till Cisnadioara går nämligen bara lite ibland men med få besökare brukar det finnas gott om plats på de ställen som erbjuder boende. Det finns till och med en camping (som givetvis drivs av några tyskättlingar) och trådlöst internet på det som fungerar som stadens hotell. En trevlig restaurang finns det också. Den som vill gå upp till kyrkan möts ofta av en stängd grind och en lapp bredvid som berättar var nyckeln kan rekvireras. Det går alltid snabbt att hitta nyckeln. Förr i tiden tvingade kutymen män i par som ville gifta sig att bära upp en stor sten till kyrkan innan de fick godkänt. Med tiden blev det många stenar på kyrkans innergård och dessa kastades på angripare, som redan från början hade svårt att ta sig upp för branten. På så sätt klarade sig kyrkan bra under lång tid. Den som är i trakten bör inte missa denna by. Det medför inget tvång att bära upp stora stenar till kyrkfortet. (8/3-09)