Mumsigt mörkt och kambodjanskt

Angkor Extra Stout och Fiskamok

Utan mat och dryck kommer man ingenstans. Så även på resor. Av ohejdad vana har jag därför gjort en mindre vetenskaplig och säkert inkomplett studie av Kambodjas ölsorter. Det kan inte gärna bli en omfattande undersökning eftersom landet, mig veteligt, bara har ett bryggeri; Cambrew Ltd. Det ägs sedan 2006 till hälften av Carlsberg. Hemmahamn för bryggeriet är den sydliga kuststaden Sihanoukville. Staden har en intressant historia och har ofta varit viktig för både Kambodja och Vietnam, men den historien kan jag berätta en annan gång. För att minska vetenskapligheten i min undersökning hävdar jag kort att det finns flera ljusa ölsorter och att den bästa är Angkor Beer. Snäppet roligare är att ge sig i kast med de mörka ölerna. De vanligaste av dessa är lite onödigt, men ändå inte störande starka (kring 8%). Mest kända av de lokal producerade mörka ölerna är Black Panther och Angkor Extra Stout. Båda bryggs av Cambrew. För enkelhets skull är Angkor Extra Stout överlägsen de andra sorterna och därför behöver en besökare bara hålla ordning på Angkors ölsorter för att allt skall bli bra. Angkor Extra Stout passar förträffligt till den vanliga kambodjanska maträtten Amok. Gärna serverad i en färsk kokosnöt. Amoken på bilden serverades på restaurangen Kan Ya i Siem Reap. Under 2007 planerade Cambrew att lansera en Royal Ginseng Stout, men den måste jag återkomma till när jag lyckats få tag på ett exemplar.