HOsteriskt Nyår i Chi Minh City

En erfarenhet som är lite utöver det vanliga är att spendera Nyårsafton i Vietnams största stad – Ho Chi Minh City, populärt fortfarande kallad Saigon. Pulsen här är alltid medryckande men på Nyårsafton är den något utöver det vanliga. Då verkar alla köra runt på sin moppe i centrum. Och  jag menar inte det Vietnamesiska nyåret utan det som inträffar den 31:a december enligt västerländsk tideräkning.
Maria stod bredvid mig på trottoarkanten och sa med ett chockat leende: – Kul! Jag har aldrig sett något så hysteriskt. Hur kan man få plats med så många mopeder i en och samma stad? Hur kommer de fram egentligen? De måste ofta krocka. Hur kommer jag över vägen?
Man kommer över gatan genom att sakta och bestämt gå rakt ut i trafiken. Den som backar blir  garanterat påkörd. Stå hellre stilla. För att vara en jättelik stad ligger allt som en besökare brukar vilja se inom en promenads eller, för den som vågar, mopedfärds avstånd. Shopping brukar till exempel främst bli i Ben Thanmarknaden och längs den korta sträckan därifrån ned mot Mekongs strand. Mellan dem ligger Hotellet Rex och från dess takterass kan man länge och tryggt studera den ivriga trafiken nedanför. Andra takterasser finns hos de närbelägna hotellen Caravelle och Sheraton. Nattklubben i den senare verkar tyvärr ha blivit lite utav en central för prostituerade men utsikten från klubbens övre våning är bedårande. Fast skall du fira nyår här ska du inte sitta inomhus. Du måste ned i myllret av mopeder. Annars får du aldrig den rätta känslan. Åk strax före tolvslaget till backpackerområdet eller parken norr om det och beblanda dig med alla lyckliga människor som bevittnar platsens imponerande nyårsskådespel. Efter tolvslaget brukar det dansas och festas så länge benen bär. (19/3-09)