Cu Chi tunnlarna.

Ho Chi Minh City, vanligtvis fortfarande kallad Saigon, är indelat i ett antal distrikt. De mest centrala har nummer och i utkanten av staden finns de som fått namn. Ett av dessa distrikt är Cu Chi och det är mest känt för tunnlar och gummiplantager. Ett besök i Saigon blir inte helt komplett utan att ha besökt detta historiskt intressanta område. Det finns fler tunnelområden i Vietnam och de i Cu Chi byggdes ursprungligen för att bekämpa de franska kolonisatörernas näste i centrala Saigon. Vid den tiden bestod de av en våning under jord. 1954 förlorade Frankrike med buller och bång sitt asiatiska kolonialbygge och snart inledde amerikanerna sin omtalat katastrofala insats i området. Vietnameserna svarade bland annat med att bygga ut sina tunnlar med två våningar till nedåt och längre armar utåt. Vissa av gångarna började under vattenytan och andra mynnade direkt ut i amerikanska militärläger. När allt krigande lugnat ned sig har några av dessa tunnelsystem öppnats för besökare. Den som får plats kan krypa ned i en av originalingångarna. Några gångar har grävts ut så att även västerlänningar skall kunna hukande gå i gångarna. Utgångar finns med jämna mellanrum och längsta utgrävda sträcka är ungefär 100 meter lång.

Hela området kring de mest besökta tunnlarna fungerar nu som ett museum. Här finns allt från souvenirbutiker till en skjutbana och förevisning av hur olika saker tillverkades. Grundmaterialet till många vapen var rester av amerikanska bomber. Något av det mest skrämmande här är uppvisningen av fällor vietnameserna använde mot amerikanerna. Dessa var ofta omgjorda djurfällor och där skulle motståndarens soldater lida en kvalfull död men det hände att de egna kollegorna hamnade i fällorna. Fällorna finns i många varianter och är nu omslutna av inhängnader.

Från den myllrande staden Saigon finns det gott om dagsturer till dessa tunnlar och de inkluderar ofta ett besök hos den allomfattande religionen Cao Dais största kyrka. Där får man se på under någon av de mycket frekventa gudstjänsterna och lyssna på den musik som spelas.

Efter allt det kanske det kan vara på sin plats att besöka någon marknad eller utmana det Vietnamesiska köket. På marknaderna hittar du bland annat levande ormar och sniglar. Vietnameserna anser att köttet är gammalt om djuret är dött. Fast djur är inte lika vanliga på marknaderna i centrala Saigon.

På väg hit stannar gärna bussar vid Mekong Rest Stop i byn Long An. Det är en ganska fin och smidig turistfälla.